fbpx

TRO – Psykolog Kisser Paludan er ikke i tvivl. Der er mere mellem himmel og jord. Der er nogen, der hjælper hende i det daglige. Med at finde vej og med at finde hendes bilnøgler. Men er det Gud, der er på spil? Måske bliver fremtidens psykologi mere spirituel – for livet er magisk.

Det skete igen for nylig … min bilnøgle var væk. Jeg har for længst lært at udelukke muligheden for, at det er andres skyld end min egen…det var ellers rart dengang, hvor jeg stadig troede på det … men talrige beviser på, at jeg tog fejl, har modvilligt frataget mig den opfattelse.

Det er muligt, at vores ego føler sig alt andet end det, men egoet er ikke vores sande identitet. Vores sande, evige identitet er guddommelig, kærlig og vis

Efter at have rodet hele huset igennem mange gange (sidst jeg mistede min nøgle kostede det 4000 kr.), stod jeg i køkkenet og gik min færden igennem i hovedet igen. Jeg kunne ikke regne ud, hvor den kunne være. Så gjorde jeg det, som jeg indimellem gør. Jeg bad mine guider om at lede mig og slap mine forsøg på at tænke mig frem. Og bare sådan, blev jeg guided ud i gangen og bag nogle poser lå min bilnøgle så fint.

Ikke første gang

Jeg oplevede det samme for år siden i Australien, hvor jeg skulle køre en lejet bil ud af Perth. Jeg havde været på kursus og skulle mødes med min familie på en cafe en halv time uden for byen.

Det var ved at blive mørkt, jeg kørte i den modsatte side af vejen i forhold til hjemme og havde ingen GPS.  Jeg er seriøst svagt begavet, når det kommer til at læse et kort, og efter frustreret at have kørt rundt i byen uden at kunne finde vej, holdt jeg ind til siden.

Jeg lagde kortet væk og bad om guidance (vejledning) og begyndte så bare at køre. Jeg overgav mig. Mit livs største lektie handler om overgivelse. En halv time senere holdt jeg ude foran cafeen. Jeg lyttede til; ”efter den bil – drej fra her – nu til højre…”.

Jeg elsker fornemmelsen af, at der er kærlig støtte at hente. Jeg har gået efter denne guidance hele mit liv, tidligere uden at vide, hvad det var. Mit livs store kærlighed, min mand, er i mit liv pga. denne form for guidance. Og indimellem glemmer jeg, hvor stor hjælp der er at hente. Jeg tror, at jeg selv skal regne livet ud og selv skal klare alt det, der skal gøres.

Med god grund har religion fået et efter min mening dårligt ry. Igennem historien har vi set, hvordan mennesker har gjort hinanden ondt i Guds navn

I de fleste sociale sammenhænge i Danmark vil det være langt sværere at sige: ”Jeg tror på Gud” end det modsatte. Med god grund har religion fået et efter min mening dårligt ry. Gennem historien har vi set, hvordan mennesker har gjort hinanden ondt i Guds navn. Vi ser det stadig mange steder på Jorden, hvor ukærlige doktriner er hævet over basale menneskerettigheder.

Samtidigt har vores behov for kun at tro på det, der kan bevises gennem videnskaben, gjort tro til en endnu mere sensibel sag. Med den store karikerede pensel, kan man næsten sige, at troen på Gud er tæt på at være lidt dumt. Den er for de stakler, der desperat har brug for noget at tro på, noget at læne sig op ad i et svært liv. Som ikke har forstået, at vi fødes og dør og alt ind imellem står vi ene og alene for.

Alligevel vover jeg pelsen: Jeg tror på Gud. Da jeg var barn bad jeg hver eneste dag aftenbøn. Min egen selv-fabrikerede gud. Jeg bad til, at min familie aldrig måtte blive syge eller dø, og at der aldrig måtte komme krig i verden igen, og at al fattigdom på Jorden måtte høre op.

Jeg var barn i 70’erne, og er ikke vokset op i et religiøst hjem, snarere tværtimod. Jeg har aldrig set mig selv som traditionel kristen. Eller noget andet. Og dog som troende. Som psykolog har jeg været optaget af, hvordan religiøse og kulturelle præmisser i et samfund kan være ødelæggende for psyken.

Tanken om, at vi grundlæggende er skyldige syndere, er destruktiv for psyken. Skammen, der ligger som et tæppe hen over alt er ødelæggende, og vi har fuldstændig misforstået buddet ”elsk din næste som dig selv”.

Gud er kærlighed

I dag tror jeg på, at Gud er kærlighed, og at vi alle sammen, i vores sjæl er en del af denne guddommelige kraft. Vi er guddommelige sjæle med en krop og et ego, der ikke kender eller forstår vores guddommelighed.

Fra egoets perspektiv er vi alene, separate individer på en meningsløs rejse gennem livet, og vi må gøre, hvad vi kan for at overleve. Fra egoets perspektiv er kærlighed noget, vi skal gøre os fortjent til. Ligesom det gode liv. Fra sjælen er vi kærlighed. Det er hverken noget, vi skal gøre os fortjent til eller hente udenfor os selv, men det er selve det stof, som vores sande essens er af.

Hvis det er svært at tro eller tage ind, så bare eksperimenter lidt med det, leg med det og se, hvad der sker. Livet er magisk og din skaberkraft endnu større end du tror.

Fra sjælens perspektiv er vi alle ét. En del af den én og samme livskraft. Derfor er de tanker, jeg har om mig selv eller andre aldrig uden betydning – uden konsekvens. Alt er energi, og vi skaber hvert eneste øjeblik vores liv med vores tanker.

Vi er heller ikke adskilte fra en Gud, som vi skal leve op til at få nåde fra. Fra sjælens perspektiv er vi alle, uanset, hvad vi har gjort i vores liv, elskede, elskelige og uden skyld. Så vores opgave er ikke at gøre os fortjente til, men at begynde at opdage alle de måder, hvor livet viser os kærlighed. At opdage vores egen iboende godhed og kærlighed.

Det er muligt, at vores ego føler sig alt andet end det, men egoet er ikke vores sande identitet. Vores sande, evige identitet er guddommelig, kærlig og vis. Du behøver ikke tro mig, og for de fleste af os virker det, jeg skriver her, meget stort og svært at tage ind. Måske bare brug et kort øjeblik og træk vejret dybt, og spørg din sjæl eller mærk om der er resonans. Du behøver ikke forstå det –  at mærke resonans er nok.

Vi har brug for sjælen

Så jeg tror på kærlighed, på åndelige guider, på engle og på en sjæl, der ikke bare er forbundet med det guddommelige, men er guddommelig. Jeg lægger tarotkort og englekort og læser bøger om hjerneforskning, psykologisk teori og livet efter døden i et fint mix.

Jeg tror på, at fremtidens psykologi bliver langt mere spirituel. Vi kan ikke helbrede tanker med tanker eller psyken med psyken, vi har brug for sjælen til vores healing. For mig hænger min tro, min kontakt til det guddommelige og min akademiske baggrund så smukt sammen og udgør ikke modsætninger, men blot forskellige tilgange til udvikling og essens.

Gevinsten er så stor, at jeg knapt har ord for det. Jeg føler større taknemmelighed, glæde, flow, visdom, tillid, kærlighed og medfølelse for mig selv og andre. Indimellem stikker mit ego sit ansigt frem og viser mig sine mønstre og tankeformer – og indimellem bliver jeg stadig taget af det. Men oftere og oftere kan jeg se det, for hvad det er: gamle tanker og mønstre, som ikke egentligt er det, jeg er.

Måske du også har lyst til at prøve. Bed om hjælp, giv slip på at vide og bed i stedet om at blive guided. Tak for al den hjælp, du allerede får, men måske ikke ser. Giv slip på at kæmpe og klare alt selv. Overgiv dig i stedet og hav tillid til, at i selve overgivelsen findes svar og ro.

Hvis det er svært at tro eller tage ind, så bare eksperimenter lidt med det, leg med det og se, hvad der sker. Livet er magisk, og din skaberkraft endnu større end du tror.