fbpx

Lige om lidt melder efteråret sin ankomst og derved også mørket og kulden. Dette får, for mange mennesker, de negative tanker til at spire. Det behøvet dog ikke at være sådan. Rent faktisk kan du lære selv at styre dine tanker. For at mestre dette, må du forstå, at tanker bare er energiformer, der ofte lever deres eget ubevidste liv og kører som en programmeret robot uden videre intelligens. Hvis du har siddet fast i samme tankemønstre i en del år- og det gør de fleste,- bare uden at være opmærksomme på det, så kan dine tanker ( i hvert fald den negative del) sammenlignes med en automatiseret robot. Problemet opstår fordi vi tror på vores tanker. Hvis jeg ligger i min seng en nat og tænker, at lyden nedenunder ikke bare var vores hund, men en indbrudstyv, så vil jeg være tilbøjelig til at tro på tanken,.- blive bange og måske stå op for at se efter. Det forholder sig ikke anderledes med andre hverdagstanker som ”jeg er ikke god nok”, ”mit liv fungerer ikke”, ”andre har det bedre end jeg” mv. Derfor er det uendelig vigtigt at vi lærer os at distancere os fra vores tanker, så vi ikke bare pr. automatisk lader os lede af dem. Den spirituelle leder Eckhart Tolle, der er forfatter til den internationale bestseller ”Nuets kraft”, mener, at vi ved at blive fuldt nærværende i nuet kan skabe kontrol med de tanker, som kan være så destruktive.

Tolle taler om, hvordan vi mennesker konstant er på vej ud i fremtiden eller optaget af fremtiden og derved sjældent helt tilstede i nuet og han taler om, hvordan evnen til fuldt bevidst tilstedeværelse i nuet kan opløse sorg og smerte og skabe ro, balance og lykke i livet.

Vi har jo i virkeligheden kun nuet. Fortiden er slut, men ofte bruger vi meget tankevirksomhed der,- i tanker om hvor godt det hele var engang eller i tanker om ikke at glemme hvor hårdt det var, så vi ikke gentager vores fejl. Mange mennesker bruger også meget tid og energi fremtiden, i bekymringer og frygt eller i drømme om det meget bedre liv, der venter. Uanset hvordan dit liv ser ud lige nu, mens du læser dette, så vil jeg bede dig lave en lille øvelse med mig. Lad bladet ligge lidt, når du har læst øvelsen, så luk øjnene og mærk din vejrtrækning. Bliv helt opmærksom på alt omkring dig; lydene, stilheden, dufte, livsenergien i din krop, fornemmelse af din krop mod stolen eller sofaen…når tanker melder sig (for det gør de), så vend blot opmærksomheden tilbage til dit nærvær i nuet. En måde, som du kan måle din succes i øvelsen er, i hvor høj grad du føler indre fred.

Det er meget ofte vores manglende evne til at accept og vores identifikation med vores negative følelser, der giver uro og ulykkelige følelser. Begynd derfor gerne at træne dig i totalt nærvær. En hvilken som helst hverdagsaktivitet kan bruges som træning. Når du vasker op, så vær helt nærværende; føl dit åndedræt, fornemmelsen af vandets temperatur, sæben på hænderne, fornemmelsen af porcelæn. Når du går tur med hunden eller op og ned af trapperne,- gør det samme- vær helt tilstede; mærk fornemmelsen af dine fødder der flytter sig,- musklerne der arbejder, mærk hver bevægelse. Når du vasker hænder kan du gøre det samme. Synk ind i nuet. Når du oplever negative tanker, så lad være med at give dem magt og kraft over dit liv,- synk ind i nuet og mærk at alt er som det skal være lige nu og her. Hvis du er ked af det så mærk også det fuld ud,- uden dom og uden at forstærke eller mindske det,- bare vær med det, og gør du dette, vil følelserne langsomt begynde at opløse sig. Ikke fordi du prøver du det,- prøv ikke på noget, men bare giv dit liv fuld nærvær.