fbpx

Nydelse er på programmet for mange af os hen over sommeren. Når vi holder ferie, forventer vi at skulle nyde livet. Det er også en af de forventninger, som mange kommer tilbage fra ferie med, uindfriet. Men ofte forventer vi at kunne noget, som vi kun alt for sjældent tillader os og træner.

Derfor vil jeg virkelig – gerne nu – før ferien, invitere dig til at begynde at træne din evne til at nyde.

At være i stand til virkelig at nyde noget, er en af de vigtigste bestanddele i forhold til at gøre os mennesker lykkelige. Forskere definerer nydelse, som alle tanker eller former for adfærd, der kan »skabe, fornøje og intensivere glæde«. Forskning viser, at mennesker, der er gode til at nyde, er mere udadvendte, mere selvsikre, mere tilfredse og mindre neurotiske.

Det siger måske sig selv, men min erfaring siger mig, at vi ofte glemmer netop det – at nyde. Der er mange forskellige niveauer at nyde på – vi kan nyde noget, og vi kan VIRKELIG nyde noget – og vi kan nyde mange forskellige ting; en god flaske vin, et kys, duften af nyslået græs, morgenstilhed, en givende samtale, at se på vores børn, når de sover… mulighederne for nydelse er uendelige, og ligegyldigt hvor vi er i verden, er det en mulighed. Vi er så vant til at tænke i, hvordan vi skal forsøge at sikre os glæde og nydelse i fremtiden, at vi ofte går gennem livet, mens vi fokuserer på »engang når« og glemmer at nyde lige her og nu.

Som børn lærer at vi opføre os ”ordentligt”, så vi kan begå os senere. Vi skal blive dygtige i skolen, så vi kan få gode jobs, og så skal vi skal stræbe efter bedre jobs – og når vi så går på pension er det endelig tilladt at nyde livet. Så har vi knoklet hele livet, og så er det o.k. Indtil da drømmer vi om at nyde engang, når vi skal holde ferie – for slet ikke at tale om alle de andre ting, vi drømmer om, der skal gøre os glade og give nydelse; den nye bil, tilbygningen, det nye job. Vi tror, at noget udenfor os selv (bilen, huset, manden, jobbet…) kan gøre os lykkelige. Vi forstå kun sjældent at den varige nydelse og lykke kun kan skabes indefra. Det er en del af vores protestantiske rødder, at man må yde, før man kan nyde. Det er en så naturlig del af vores arv og måde at tænke på, at vi sjældent sætter spørgsmålstegn ved det. Det ligger så dybt i os, at vi først har gjort os fortjent til at nyde livet, nårvi virkelig har knoklet. Det spiller godt ind i vores forestillinger om, at vi også skal gøre os fortjente til kærligheden. Ved at være eller gøre noget bestemt. Vi har så svært ved at forstå, at det er nok at vi bare ér. At vi allerede er elskede og værdige nok til virkeligt at nyde livet, til at mærke kærligheden. Vi skal lære at nyde livet lige nu. At være nærværende er en af de vigtigste elementer i forhold til at nyde. Jeg tænker, at vi alle har oplevet forskellen på at gå ved vandet eller i en ny udsprunget skov, fyldt med tanker og uden nærvær og ikke overhovedet har været i stand til virkelig at nyde og tage ind. Og sikkert oplevet magien, der opstår, når det lykkes for os at komme til stede. Magien, der opstår, når vi åbner vores sanser op og tager skønheden ind.

Vi ved godt at kroppen har brug for sund næring, motion og restitution for at fungere, men overser ofte betydningen af at give næring til vores sjæl. Virkeligt at komme til stede i nuet, virkeligt at nyde, uden tanke om for,- eller fremtid, er en måde at nære sjælen og ære livet.

Prøv f.eks. at sidde i nogle minutter, hvor du trækker vejret dybt med i maven – ind gennem næsen og ud gennem munden – og vær 100 procent opmærksom på, hvad der er omkring dig. Kig f.eks. ud af vinduet. Hvad ser du? Hvad hører du? Gør det, som børn er så gode til; fald i staver, men med opmærksomhed og nærvær. At nyde med sanserne skaber glæde. Gå udenfor og mærk jorden under dine bare fødder, vinden og solen mod huden. Du lever! Giv dig selv lov til at nyde det.

Jeg har selv måtte lære mig evnen til at synke ind i nuet, evnen til at give slip på fortid og fremtid og tilladelsen til virkeligt at nyde livet. Lykke og taknemmelighed opstår som en naturlig følge af nærvær i nuet. Med nærvær opstår accept af livet og taknemmelighed for al den skønhed livet bibringer. Find ting i din hverdag, som du kan øve dig i at nyde. F.eks. en ting du altid gør, men glemmer at være til stede i. Morgenbrusebadet, turen med hunden, en velafsluttet opgave på arbejdet, madlavning, en samtale. Så vil du opleve, hvordan du med øvelse kan lade nydelsen strømme ud i mere og mere af dit liv. Vid at du har fortjent nærvær, nydelse og lykke i dit liv. Tag ansvar for at skabe det. God fornøjelse.