fbpx

At være i stand til virkelig at nyde noget, er en af de vigtigste bestanddele i forhold til at gøre os menneskerlykkelige. Forskere definerer nydelse, som alle tanker eller former for adfærd, der kan »skabe, fornøje og intensivere glæde«. Forskning viser, at mennesker, der er gode til at nyde, er mere udadvendte, mere selvsikre, mere tilfredse og mindre neurotiske.

Det siger måske sig selv, men min erfaring siger mig, at vi ofte glemmer netop det – at nyde. Der er mange forskellige niveauer at nyde på – vi kan nyde noget, og vi kan VIRKELIG nyde noget – og vi kan nyde mange forskellige ting; en god flaske vin, et kys, duften af nyslået græs, morgenstilhed, en givende samtale, at se på vores børn, når de sover… mulighederne for nydelse er uendelige, og ligegyldigt hvor vi er i verden, er det en mulighed. Vi er så vant til at tænke i, hvordan vi skal forsøge at sikre os glæde og nydelse i fremtiden, at vi ofte går gennem livet, mens vi fokuserer på »engang når« og glemmer at nyde lige her og nu.

Som børn skal vi lære at opføre os ordentligt, så vi kan begå os senere. Vi skal blive dygtige i skolen, så vi kan få gode job, og så skal vi skal stræbe efter bedre job – og så efter pensionen, hvor det endelig er tilladt at nyde livet. Så har vi knoklet hele livet, og så det er o.k. Indtil da drømmer vi om at nyde engang, når vi skal holde ferie – for slet ikke at tale om alle de andre ting, vi drømmer om, der skal gøre os glade og give nydelse; den nye bil, tilbygningen, det nye job. Det er en del af vores protestantiske rødder, at man må yde, før man kan nyde. Det er en så naturlig del af vores arv og måde at tænke på, at vi sjældent sætter spørgsmålstegn ved det. Det ligger så dybt i os, at vi først har gjort os fortjent til at nyde livet, når vi virkelig har knoklet. Jeg vil her tillade mig at stille spørgsmålstegn ved disse gamle indgroede måder at tænke på. Vi skal lære at nyde livet lige nu. At være mentalt nærværende er en af de vigtigste elementer i forhold til at nyde. Mentalt nærvær kan trænes ved at slippe tankerne, trække vejret dybt og være helt tilstede. Prøv f.eks. at sidde i nogle minutter, hvor du trækker vejret dybt med i maven – ind gennem næsen og ud gennem munden – og vær 100 procent opmærksom på, hvad der er omkring dig. Kig f.eks. ud af vinduet. Hvad ser du? Hvad hører du? Gør det, som børn er så gode til, fald i staver, men med opmærksomhed og nærvær. At nyde med sanserne skaber glæde. For tiden har jeg mulighed for at gøre noget af det, som jeg elsker allermest; at gå tur på stranden om morgenen. Jeg lader mig helt opsluge, mærker mine bare tæer i sandet, vandet om mine ankler, solen og vinden i mit ansigt, jeg ser solen reflektere sig selv i vandet, når det trækker ud, ser vandet rulle ind, skummet på bølgerne og fornemmer andre mennesker på morgentur. Find en ting i din hverdag, som du kan øve dig i nyde. F.eks. en ting du altid gør, men glemmer at være til stede i. Morgenbrusebadet, turen med hunden, en velafsluttet opgave på arbejdet, madlavning, en samtale. Så vil du opleve, hvordan du med øvelse kan lade nydelsen strømme ud i mere og mere af dit liv.

God sommer!

– Klumme Søndag.