fbpx

Efter ferien har jeg og mange andre terapeuter mange henvendelser fra frustrerede mennesker, med braste drømme om at ferien ville bringe ro, nydelse, glæde, nærvær i familien og parforholdet.

Det er ligesom op til jul, hvor vi bliver som små børn igen i en urealistisk stræben efter harmoni fordi det er jul. Urealistisk, fordi hvis vi ikke resten af året bruger tid og energi på, at nære vores indre og vores relationer, på at skabe balance og nærvær, så opstår det ikke af sig selv fordi vi holder ferie eller jul. Ferier kan blive ”wake-up-calls”, hvor vi virkelig forstår, hvordan det står til med vores liv. Men det er en god ting. Vi har, indimellem, brug for at blive rusket til live midt i det, som kan ligne et søvngænger-liv, så vi igen forbinder os med det, der virkelig betyder noget i livet.

Her får du mine bedste råd til din ferie;

  1. Start ferien før ferien

Sørg for at afslutte dit arbejde ordenligt ved at skabe overblik over, hvor du er i dine arbejdsprocesser og skriv det ned, så du ikke bruger energi på at holde styr på dit arbejde mentalt, når du holder ferie. Brug tid de første dage på at visualisere, at du går ud ad døren fra dit arbejde og træder ind i et frit ferierum. Mediter, gå lange ture, mærk jorden under dine fødder og kom til stede i dig selv, så du kan komme til stede i din ferie.

 

  1. Gør noget aktivt for at komme ned i gear.

Mange af os går rundt med et lidt overaktiveret nervesystem og det føles som det mest naturlige, men det er ikke sundt for os og det gør det svært for os at slappe rigtigt af. Gå til yin yoga eller restorative yoga eller find det på nettet, vær i naturen, træk vejret dybt, kom til stede i din krop, mediter (igen – der er mange gode meditationer på nettet). Vid at vi ofte må gøre noget aktivt for at berolige vores nervesystem, så vi kan få den restitution i ferien, som vi har så uendeligt meget brug for.

 

  1. Hav realistiske forventninger.

Mange mennesker går på ferie med urealistiske forventninger, som skuffes. Hvis du ikke for alvor er connected med din ægtefælle eller børn, skal der måske, realistisk rettes lidt op på det i begyndelsen af ferien. Jeg husker også ferier, da jeg havde små børn, hvor de småskændtes de første dage. Det var som om vi alle sammen lige skulle lande sammen. Når vi frustreres over, at ferien ikke med det samme er lyserød og smuk, skaber vi dobbelt smerte – accepter hellere at det hele er som det skal være, og alle lander meget nemmere sammen.

Familier med små børn kan indrette sig så afslappet som muligt, men måske er det urealistisk at forvente en dybt afslappende ferie. Parforholdet i krise skal måske bruge tiden på at tale, skabe nærvær og komme til stede med det, der er, fremfor at forvente at ferien i sig selv, kan redde forholdet.

 

  1. Mærk efter hvad du har brug for – tag ansvar for det.

Det lyder måske enkelt, men det er faktisk en af de ting, der virkeligt går galt på ferien. Vi glemmer at lytte til vores egne behov og at tage ansvar for dem, ved at tale om det, med dem, vi holder ferie.?? Vi tror, fejlagtigt, at det kærligste er at tage hensyn til alle andre først og ser ikke, hvordan det ofte ender med at være ukærligt, fordi vi så sætter andre på overarbejde i forhold til at regne ud, hvad vi ikke siger, lige som en martyr på ingen måde føles kærlig at være sammen med.

 

  1. Afstem forventninger

Igen – det lyder enkelt og er det egentligt også,- vi gør det bare ikke særlig tit. Afstem forventninger med de mennesker du skal holde ferie med eller med dig selv. Hvad er egentligt vigtigt for dig lige nu? Hvad har du brug for? Vær gerne lavpraktisk. Til jul holdte vi ferie med en anden familie på Bali og vi havde forinden afstemt, at der absolut ingen forventninger var. Alle kunne gøre, som de havde lyst. Stå op og gå i seng, spise sammen eller hver for sig, tage med på ture eller blive hjemme. Det fungerede fantastisk.

 

  1. Sørg for at nyde – åbn dine sanser. – Nydelse er et vigtigt aspekt af livet, fordi det er en måde virkeligt at ære livet og vores sjæl på. Ikke desto mindre er det svært for mange. Læs gerne min sidste blog om nydelse her: http://old.kisserpaludan.dk/nyder-du-dit-liv/

 

  1. Elsk dig selv til en god ferie. At kunne skabe såvel en hverdag som et ferieliv, som giver dig det, du har brug for er, som alt andet, et spejl af forholdet til dig selv. Hvis vi ikke virkeligt elsker os selv (og det gør de fleste ikke), er det svært at give os selv det liv, vi virkelig drømmer om. Overvej, hvordan dit liv og din ferie ville se ud, hvis det var en forlængelse af kærlighed til dig. Hold op med at leve ”når engang – liv”, hvor lykken ligger udenfor dig selv; i andre mennesker, job, penge, ferien eller andet. Begynd at elske dig selv præcis som du er og lad dit liv være et udtryk for den kærlighed.

 

  1. Fyld dig selv op.

Du kender sikkert billedet fra flyet, hvor den voksne skal tage iltmasken på før vi hjælper vores børn. Det er et godt billede på, hvordan vi først rigtigt kan give til os selv og andre, hvis vi selv er fyldt op. Brug gerne din ferie til at gå på opdagelse i, hvad der fylder dig op. Skriv en liste ned over de ting, som dine sanser næres af; tag udgangspunkt i dine sanser; hvad elsker du at dufte til? Lytte til? (musik, havet, børn der leger…), Hvad elsker du at kigge på? Hvordan elsker du at blive rørt? (vinden, et kærtegn…) At smage på? Hvad næres du af at tale om? Læse? Gøre? Giv dig selv lov til at næres, af det du nyder. På den måde fylder du både dig selv op indefra og får så meget mere at give til andre.

 

  1. Gør status.

Brug ferien på at gøre status i dit liv. Hvor er du i forhold til fx forholdet til dig selv? Er det kærligt? Din krop? Job? Relationer? Kærlighed? Fritid? Balancen i dit liv? Se på, om der er noget du skal gøre anderledes og tag dig selv og dit liv alvorligt. En dag har vi det ikke mere.

 

  1. Tag dig selv alvorligt når du skal tilbage i din hverdag.

Rigtigt mange mennesker har svært ved at komme tilbage i hverdagen efter ferien. Vi har alt for tit indrettet vores hverdag så den er for tæt pakket, ikke nærende, mangler ro og luft til at trække vejret og være tæt på dem, vi elsker. Vi kæmper alt for meget, nyder for lidt og glemmer hvor hurtigt livet går og hvor heldige vi er for at have det. Hvis det føles hårdt at skulle i gang med din hverdag, så lov mig at kigge på den med kærlige øjne; hvad skal der til for at du indretter dig i dit liv, så det bliver som du har fortjent; nærværende, meningsfuldt og kærligt?

God sommer!