fbpx

LIV – Det kan være altafgørende for din indre balance, at du lærer at lytte til dit hjerte, skriver psykolog Kisser Paludan, der i denne uge bringer en øvelse, som kan hjælpe dig med at finde ind til dig selv igen. Det er ofte ovenpå en ferie, at uroen vender tilbage, mener hun. 

Mange af os er tilbage fra sommerferie og i gang med vores hverdag. For nogle er det nemt at vende tilbage i harmoni og balance, men for mange er den genkommende hverdag forbundet med uro eller ondt i maven.

Rigtigt mange af os lever liv, hvor vi ikke selv kan følge med, eller hvor vi ikke for alvor er tro over for vores dybeste livsværdier. Måske vi ikke engang rigtig ved, hvad vores dybeste livsværdier er. Når vi ikke kender dem, driver vi rundt på havet, som skibe uden kompas.

Dine livsværdier er dit indre kompas. Vi lever liv, hvor vi ikke for alvor er kærlige overfor os selv. Liv, hvor vi slipper ansvaret og medbestemmelsen og lader os skubbe rundt af et samfund, der ikke er indrettet på en måde, hvor vi kan finde ro og nærvær nok til virkelig at være glade. Vi kommer til at fralægge os vores egen kraft og frihed og følger måske bare med strømmen.

“Som menneske, skal jeg skal hele tiden sørge for at være nærværende nok til, at jeg virkelig mærker efter og lader mig guide af mit hjerte. Det er ikke gjort af en enkelt gang, men er, tænker jeg, en livslang proces”

Vi glemmer at lytte til den dybere del af os selv, som kræver ro og nærvær, hvis vi skal høre den. I stedet forsøger vi at regne den ud og følge med, med risiko for, at når vi engang ser tilbage på livet, vil vi fortryde, at vi ikke levede det, som vi virkeligt ønskede det.

Ferier åbner, hvis de varer længe nok eller giver os tilstrækkelig ro, for at mærke efter. På ferier mærker mange mennesker, at deres liv ikke er, som de ønsker, men vi kan have svært ved at finde modet til at handle og gøre ting anderledes.

Lær at lytte – start i det små

I ferier har man ofte brugt tiden på at lytte mere til sit hjerte. Jeg mærkede tydeligt et fornyet behov for at åbne op for det mit hjerte. Også når jeg ikke forstår det. Også når mit ego blander sig og vil bestemme.

Vores egoer kan være drevet af at præstere, være gode nok, udrettet noget, være en succes. På sjælsplan er vi allerede gode nok, en succes. Så tænk, hvis vi i vores hverdag kan være opfyldt af følelse af at livet og os selv, allerede er som det skal være, fremfor en følelse af at skulle nå et sted hen eller opnå noget.

Konkret er der ting, mit hjerte beder mig handle på. Min næste bog for eksempel. Og konkret er der ting, som mit hjerte beder mig ikke at handle på. Ting, som kunne være indbringende, smarte. Så jeg øver mig i at følge mit hjerte og have tillid til – også selvom jeg ikke altid helt forstår det – at det fører mig præcist som det er meningen og bedst for mig.

“Mange af os er tilbage fra sommerferie og i gang med vores hverdag. For nogle er det nemt at vende tilbage i harmoni og balance, men for mange er den genkommende hverdag forbundet med uro eller ondt i maven”

Som menneske, skal jeg skal hele tiden sørge for at være nærværende nok til, at jeg virkelig mærker efter og lader mig guide af mit hjerte. Det er ikke gjort af en enkelt gang, men er, tænker jeg, en livslang proces.

Så hvis du føler dig langt fra at leve dit liv efter dit hjerte eller din sjæl, så start med at mød det med nænsomhed. Vi gør hele tiden det bedste, vi kan, der hvor vi er. Og herfra – fra nænsomhed og kærlighed til dit liv – begynd i det små, at lytte og handle efter dit hjerte.

Jeg lavede selv for nylig denne øvelse i en gruppe, jeg er i. Måske den også kan hjælpe dig. Den lyder sådan her:

Hvis dit hjerte har en bøn til dig, og den vil ændre dit liv – hvordan lyder den?
Mit hjerte beder om, at jeg vil overgive mig i tillid til, at mit hjerte/min sjæl bedre ved og forstår min vej end mine tanker kan regne ud.
Måske du også har lyst til at lytte til, hvad dit hjertes bøn til dig er? Læg måske en hånd på dit hjerte, luk øjnene og lyt.

God fornøjelse.

PS. På min hjemmeside finder du under ‘gratis inspiration’ en kort video om, hvordan du finder ind til dine livsværdier.