KærlighedFortæl mig; hvad er i sidste ende vigtigere end kærligheden?

Kærligheden til vores partner, børn, familie, venner, til vores medmennesker.

Når vi ligger på vores dødsleje, er det i sidste ende det, der fylder mest. Fik jeg elsket nok? Dybt nok? Tillod jeg mig at give og modtage? Tillod jeg mig at være helt autentisk? Lod jeg mig elske og blive elsket med alt, hvad der er mig? Havde jeg tillid til kærligheden – til at jeg kunne elskes?

Scenen for kærligheden i vores voksenliv sættes i barndommen, og mange mennesker lever ubevidst der fra resten af livet, ud fra de historier vi har lavet om, hvad vi kan forvente os af kærligheden.

Vi lever kærlighedsliv i alle spektre – fra sunde, kærlige og nærende forhold til de helt destruktive. Her får du lige en virkelig historie om kærlighed, der endte med at slå ihjel.

En ulykkelig kærlighedshistorie.
Jeg vågnede en morgen for et par måneder siden til en sms besked fra min bror om ulykkeligt nyt i vores familie fra udlandet. Mærkede blodet forsvinde, da min søn og far var i Kina, men da dette blev afkræftet, fik jeg historien. Som teenager boede jeg to år i Zambia. I den forbindelse tog vi til, det dengang apartheidstyrede, Sydafrika. Vi vidste, at vi havde familie der og kørte ganske enkelt hjem til dem i deres hus i Durban og præsenterede os som deres danske familie. For at gøre en lang historie kort blev det kimen til et langt venskab mellem familierne. Vagn, min fars fætter, giftede sig med sin nye, meget dejlige kone, Pat, i Danmark i mine forældres have. Pat havde forelsket sig i Vagn, mens han stadig var gift, og hun ventede på ham i mange år, til han blev klar til at forlade sin kone. Derefter skulle de have børn, men historien forlyder, at Vang ikke alligevel ønskede flere, og Pat forblev barnløs. Ægteskabet var fyldt med skænderier, Vagn drak, Pat var ulykkelig og frustreret over et liv med en mand, der aldrig blev, som hun ønskede. Efter endnu et skænderi en nat stillede Pat sig for enden af deres ægteseng, hvor Vagn havde lagt sig til at sove, og skød sig selv i hovedet, mens Vagn så til. En forfærdelig og ulykkelig slutning på en ulykkelig kærlighedshistorie. Pat var et varmt, kærligt og elskeligt menneske, og jeg beder til, at hendes sjæl har fundet fred og kærlighed. Elskede de hinanden? Ja, jeg er overbevist om, at de faktisk have stor kærlighed til hinanden, men at deres kærlighed var infiltreret af indre dæmoner. De have formentligt skabt et forhold, der passede godt til, hvad de hver især forventede af kærlighed – i dette tilfælde svigt, dårlig kommunikation, uvenskab, savn og længsel efter noget andet. Det er det, vi gør, hvis vi ikke er bevidste – gentager ubevidste startegier for kærligheden. Ofte ikke i de ekstremer som her beskrevet, men ikke desto mindre så har de fleste mennesker ubevidste historier med sig, der spænder ben for det sunde og kærlige parforhold.

Jeg har gennem mine år som psykolog lavet nok parterapi til at vide, at et sundt og kærligt parforhold kommer af to mennesker, som begge har bevidsthed, selvindsigt og selvværd nok til at skabe netop dette.

Den 9.11. taler Robert Lubarski (sexolog) og jeg selv om, hvad vi ved om kærlighed. Kom og vær med.
Vi glæder os!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *