Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/kisserpaludan.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2695

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/kisserpaludan.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2699

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/kisserpaludan.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3581
Jantelov er ødelæggende for psyken - Kisser Paludan - kurser og foredrag om selvværd, mod og lederskab

Lad os lave et fælles operativt snit og skære betændelsen ud af systemet!

Jeg er netop flyttet. Fra provinsen (hvis man kan kalde Birkerød provinsen) til tæt på København. Da jeg var ung svor jeg at jeg aldrig ville bo et sted, hvor mine børn skulle opleve jantelov. Efter år i min barndom og tidlige ungdom på Falster, havde jeg mærket på egen krop, hvor ødelæggende janteloven er. Jeg kom ikke til at holde det løfte til mig selv.

Skærmbillede 2015-10-08 kl. 12.26.06

Jeg troede, da vi flyttede fra Frederiksberg til Birkerød, da børnene var små, at vi ville være trygt udenfor al form for jantelov. Men jeg tog fejl. Vi har oplevet masser af jantelov. Jeg husker en særlig episode. Vi har altid rejst nogle måneder om året med vores børn – og mange gange til Asien. Fra de var helt små, købte vi små ting med hjem til alle i børnehaven (lille børnehave med 20 børn) – smukke kuglepenne, ens kjoler til alle pigerne (de kostede måske 8-10 kr. stykket så vi brugte max. et par hundrede på gaver til alle børn), fine æsker mv. Jeg elsker selv at give gaver og ville gerne lære mine børn glæden ved at give. På Frederiksberg blev alle gaver modtaget som de blev givet – med glæde. I Birkerød blev vi mødt med helt nye normer. En dag kom min søn hjem fra 1- eller 2. klasse fuld af skam. Han var blevet skældt ud af sin lærer over at have gaver med. Hvem troede han, at han var? Hvad ville de andre børn ikke føle? Jeg var rasende og dybt chokeret. Der var selvfølgelig tale om en projektion af voksnes følelser- ingen af børnene følte andet end glæde, men storheden i vores gestus blev gjort til skamme. Jeg talte naturligvis med pågældende lærer, men konflikten udmundede blot i en fælles regel for alle på skolen; gaver fra rejser blev forbudt!

Jeg er netop kommet hjem efter en rejse til USA, hvor det endnu engang slog mig, hvor anderledes dette fungerer her. Oplægsholderne på mine kurser blev hyldet/anerkendt fuldt og åbent for deres kompetencer, jeg fik selv et hav af komplimenter af en masse ukendte mennesker og da vi, på et af kurserne, skulle præsentere os for vores sidemand med navn og ”I am a genius” virkede det helt ok for alle. Det havde føltes forkert eller mærkeligt i en dansk gruppe.

Janteloven sidder dybt i vores kulturelle gener. Vi er bane for at skinne, bange for at være “store”, for at tage plads, for at stikke ud. Hvem tror du, du er? Du skal ikke tro, du er noget! Hør rigtigt efter! DU SKAL IKKE TRO, DU ER NOGET… er en nedgørende og ødelæggende præmis for mennesker i al almindelighed. Jantelov er ødelæggende for psyken. Janteloven er ødelæggende for sunde menneskers udvikling. Janteloven er ødlæggende for psykisk robusthed, glæde og vækst.

Så jeg beder jer; lad os skære betændelsen ud af systemet. I dig selv. I andre. Tænk og sig kun ting om dig selv, der løfter, styrker og skaber glæde og kærlighed. Ros dig dig selv. Ros andre.

Lad dit lys skinne, som var der intet “i morgen”.

Hvis du har lyst til at læse min klumme i magasinet Søndag for snart en del år siden, kan du læse den her

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


%d bloggers like this: