fbpx

Jeg har aldrig været særlig vild med personlighedstest og forenklede typologier, men for nogle år siden faldt jeg over enneagrammet, der deler os op i 9 personlighedstyper og nu går der ikke en dag, hvor jeg ikke har det med mig,- for at sige det ligeud, så er jeg fuldstændigt grebet af det!

Jeg havde, for nogle år siden, bestilt tid hos en clairvoyant og enneagramekspert uden at vide det mindste om enneagrammet og mødte bare op med en åben nysgerrighed. Da jeg kom ind blev hun helt overrasket over at se mig. Hun havde intuitivt stillet ind på mig før jeg kom og havde fornemmet min type, – en kraftfuld (til tider bestemmende) ledende type, som ikke helt matchede mit lidt mere milde udseende. Hun var dog ikke i tvivl om min type og da jeg fik mulighed for at læse mere blev jeg både rørt og dybt fascineret, – her var jeg simpelthen beskrevet! Også de sider af mig, som jeg selv har haft svært ved at forstå og få til at passe ind med resten. Jeg var beskrevet med mine kvaliteter og mønstre, – med hele min måde at være i verden på.

Nogle indvender at man skal passe på med at inddele mennesker i typer og mønstre og jeg er enig i at vi skal passe på med forenklinger, for hvis der er noget vi er, så er det dybt komplicerede, men jeg synes at enneagrammet rummer så stor bredde og dybde, at følelsen ikke er en forenkling af os mennesker, men snarere et kort over vores kompleksitet. Enneagrammet kan bruges til at lære dig selv bedre at kende og til at forstå de mønstre, som til tider kan være så svære at bryde ud af. Jo bedre vi kender os selv og kan se de mønstre vi lever efter (og det er en illusion at tro at vi ikke levet efter nogle mønstre), jo nemmere er det for os at slippe de mønstre der er uhensigtsmæssige for os. Alle typerne har til tider uhensigtsmæssige mønstre og alle typerne indeholder dybe smukke kvaliteter og potentialer, som vi har brug for at se i os selv og lære at udleve. Derfor kan jeg varmt anbefale at se på din type. Det kan hjælpe dig med at kende og have medfølelse med dine skyggesider og forstå, hvad du har brug for, for at kunne udvikle dig, – såvel i dit privatliv som i dit arbejdsliv.

Her følger et meget kort oprids af typerne. Se om du kan genkende dig selv, – eller måske nogle du kender;

Typerne deles ind i 3 overordnede grupper (krop, hoved og hjerte).
Kropstyperne;
8éren; Frontkæmperen. Ser sig selv som stærk og direkte. Brug for at kunne påvirke/bestemme selv.

9éren; Fredselskeren. Ser sig selv som fredelig, mild og stædig. Brug for fred i sit indre.

1éren; Perfektionisten. Ser sig selv som et godt menneske med høj moral og etik. Brug for at ting gøres ordentligt.

Føletyperne;
2éren; Hjælperen. Ser sig selv som omsorgsfuld og ansvarlig. Brug for at mærke at andre har brug for dem.

3éren; Udretteren. Ser sig selv som målrettet og idérig. Brug for andres anerkendelse.

4éren; Romantikeren. Ser sig selv som unik, kreativ og sensitiv. Brug for at mærke følelser.

Hovedtyperne;
5éren; Iagttageren. Ser sig selv som kvik/vidende, nysgerrig. Brug for at vide ting i dybden.

6éren; Skeptikeren. Ser sig selv som loyal, fornuftig. Brug for sikkerhed.

7éren; Eventyreren. Ser sig selv som eventyrlysten, fri, energisk. Brug for at alt er muligt og sjovt.

God fornøjelse!

Vil du vide mere:
Læs Susanne Poulsens Enneagrammet, kort og godt. Enneagrammets visdom af Don Riso og Russ Hudson og tag evt. testen på www.thinkaboutit.dk.

– Klumme Søndag, uge 30 2011.