Elsk dig selv - Boost dit selvværd. Hvad er selvværd og selvsikkerhed?27. maj 2015
Selvværd og selvsikkerhed - lidt teori. Under alle de problemer, jeg har set hos de mennesker, jeg har fulgt gennem årene på mine kurser og i terapi, ligger selvværdsproblematikker.
Problemer med selvværdet påvirker vores evne til at præstere, forfølge drømme og skabe kærlige, nærende relationer og leve sundt – kort sagt til at leve det liv, vi ønsker.

Vi læser bøger og går på kurser i at finde vores passion, i at integrere vores skyggesider, finde lykken mv., men faktum er, at uanset hvor godt du kender dig selv og kan se dine mønstre, så kræver virkelig forandring, at du føler at du er det værd. Det findes ikke et quick fix – det kan tage tid. Til gengæld er det den største og mest omsiggribende gave, du kan give dig selv.

Vi er så vant til at være opmærksomme på vores forhold til andre mennesker, men forholdet til os selv overser vi ofte. Hvordan har du det egentligt med dig? Har du et tæt forhold til dig selv? Er du nærværende over for dig selv? Lytter du til dig selv? Elsker du dig selv? Hvordan tænker du om dig selv? Hvordan omtaler du dig selv over for andre? Er du en god ven for dig selv?

Mange af os hænger fast i tanker og handlinger, der udtrykker, at vi ikke elsker os selv. Hvis du fx er i forhold, i et job eller i en anden relation, som du ikke trives i og ikke seriøst prøver at ændre på, eller hvis du ikke passer på din krop og dit sind, så siger du indirekte til dig selv, at du ikke er mere værd.

”Elsk dig selv” handler om, hvordan du kan lære at vise dig selv kærlighed, både i dine tanker, ord og handlinger. Hvis du virkelig lærer at elske dig selv, præcis som det menneske du er, så vil andre også elske dig. Du vil begynde at handle i din verden ud fra en kærlighed til den, du er. Og det kan du lige så godt lære nu: Du er præcis sådan, som du skal være! Da du kom ind i livet, vidste du dette, men du har glemt det undervejs. Når du sidder med denne bog i hænderne, er tiden kommet til at genfinde den følelse af kærlighed til dig selv og den lethed og glæde, der ligger dér.

Selvværdet – din evne til at elske den, du er – påvirker stort set alt i livet, bl.a.:

At turde tro på dig selv i nære relationer

At føle ægte indre og ydre styrke og sikkerhed

At turde hengive dig
At kommunikere hensigtsmæssigt
At tage dig selv alvorligt

At manifestere dig selv
At få det ud af livet, du ønsker dig
At se dig selv og dine nære med klare øjne
At opleve livsglæde
At nå dine mål
At tage din plads
At kunne se realistisk på dine fejl og acceptere dem
At kunne sige undskyld
At få det job og den løn, du fortjener
At udleve dine drømme
At være ægte nærværende

Sådan formes dit selvværd – lidt baggrund

Selvværdet bliver grundlagt i den tidlige barndom i relationen mellem barn og forældre, dit første kærlighedsforhold. Meget forenklet sagt er det sådan, at jo mere dine forældre har været i stand til at se og elske dig for lige præcis det menneske, du er, jo højere selvværd. Og jo mindre de har været i stand til at vise dig, at du er god nok, præcis som den du er, jo lavere selvværd.

Alle forældre har deres bagage med sig, når de bliver forældre. De har sider, som ikke er blevet rummet i deres egen barndom, og det vil påvirke deres måde at være forældre på. Vi kan eksemplificere det på denne måde: Forestil dig, at du som helt lille følte dig som det smukkeste slot. Alle rum føltes smukke, lyse, rummelige og dejlige at være i. Med tiden opdagede du, at nogle af disse rum ikke var ok for dine forældre. Du forstod måske ikke hvorfor, men ubevidst holdt du op med at opholde dig i de rum. Du lukkede dørene til dem og lod dem stå mørke hen, og til sidst levede du måske kun i nogle få rum. Det samme gjorde dine forældre. De rum, som de engang lukkede ned for, vil de ubevidst se i dig og have svært ved at acceptere. Derfor vil de direkte eller indirekte signalere, at også du må lukke ned [her evt. model af slot].Hvis din far i sin barndom fx ikke fik lov til at græde eller vise følelser, har han måske svært ved at rumme det, når du viser følelser, svaghed eller sårbarhed. Det kan være, at han har svært ved at tale om dem, både fordi han ikke har lært hvordan, men også fordi det går ind i et rum i ham, som han har lukket ned for. Det kan derfor være forbundet med noget ”forbudt” eller ”ikke ønsket” og med noget, der er forbundet med sorg. Når vi lukker ned for os selv, udløser det ubevidst en sorg. Vi lukker jo ned for noget af det, vi er, for en del af vores væren, og det vil der ubevidst være forbundet en form for sorg med.

Børn vil bare gerne elskes. De ved instinktivt, at de er fortabte, hvis de ikke er elskede, derfor gør de alt, hvad de kan, for at være det.

Hvis det at være elsket kræver, at du lukker ned for sider af dig selv undervejs, så gør du det. Det sker helt ubevidst, og det sker for alle. Forskellen er kun graden. Det er dog klart, at hvis du mærker, at du er elsket, når du er på en bestemt måde og ikke bare er dig selv, så vil det påvirke selvværdet. På den måde er det jo ikke dig, der er elsket, men en tilpasset udgave. Alt dette foregår ubevidst, og derfor er du som regel ikke klar over det. Men det påvirker dit liv. Du kan derfor kun lære dine børn højt selvværd, hvis du selv har det. Vi kan sige alle de rigtige ting: ”Du er elsket, du må gerne sige fra, du er, som du skal være”. Og det hjælper da også, men hvis dit eget selvværd halter, så vil dine børns selvværd også komme til at halte. Børn lærer ikke at det, vi siger, men af det, vi gør.

Selvsikkerhed.

Selvsikkerhed er en helt anden ting. Selvsikkerhed handler om de ting, du gør, hvor selvværdet går på din måde at være på. Man kan sagtens være meget selvsikker (fx i forhold til job), men have lavt selvværd. Der sker tit det, at du netop på grund af et lavt selvværd, motiveres til at opnå succes for at kompensere for følelse af ikke at være god nok. Problemet med det er, at du ofte ikke vil kunne nyde succesen rigtigt.

Jeg har set mange dygtige mennesker i min praksis, som udefra set har opnået stor succes. Mange tror ikke helt selv på, at de er dygtige eller har fortjent deres succes. De beskriver, hvordan de er bange for, at nogen en dag vil afsløre dem, og at alle vil se, hvor uduelige de egentlig er. De har svært ved at nyde deres succeser. Det er, som om de ikke rigtigt har noget sted at gøre af dem. Succeserne preller bare af igen. Mange mennesker er også så drevet af behov for anerkendelse, at de ikke helt ved, hvad deres egentlige værdier i livet er. Det er vigtigere at opnå anerkendelse og at føle sig god nok, end det er at leve det liv, de ønsker sig.

Det kan være skræmmende at gå efter det, man virkelig ønsker, blot fordi det kan indebære en manglende anerkendelse udefra. Frygten kan gøre dig til en anerkendelses-junkie, som ofrer sine sande værdier og kontakten til sin sjæl for at blive anerkendt. Du vil blive ved og ved at gøre det, der skal til, for at andre anerkender dig. Det er barnet i dig, der ikke har fået nok kærlighed og opmærksomhed, og derfor bliver ved med at hungre efter at blive set og elsket. Der er en endeløst hul, som hele tiden skal fyldes op, men det tømmes lige så hurtigt igen. Det er en umulig kamp at vinde. Det er for sent. Dine forældre kan ikke længere give dig det, du ikke fik som barn. Og ingen andre kan give dig det i stedet.

Det lyder måske som dystre toner, men erkendelsen af dette er lige præcis det, der skal til, for at du slipper forsøget på at fylde dig op udefra og begynder selv at fylde det op indefra, som du mangler. Kun ved at lære at elske dig selv, kan du fylde hullet op og tro på, at du er god nok, som du er. Du skal ikkegøre noget særligt for at blive elsket og anerkendt. Du skal bare være.

Modellen her viser, hvordan lavt selvværd er som en beholder uden bund. Jeg er konstant nødt til at gå udenfor mig selv for at finde bekræftelse på at jeg er god nok, men fordi der ingen bund er i systemet, siver det ud igen og jeg må ud og forfra. Modellen til højre viser hvordan der er en bund og jeg er fyldt op indefra. Det betyder at bekræftelse udefra er rart, men jeg har ikke brug for det,- jeg ved selv, at jeg er god nok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *