fbpx

Lever du på automatpilot?

Om frygt for udvikling og de fem vigtigste grunde til at gøre det alligevel

På billedet herover ser du et udvalg af mine dagbøger fra mine teenageår og frem. Udvikling, refleksion, undersøgelse, nysgerrighed og en dyb længsel efter indre klarhed og ro har været og er en meget stor del af mit liv. Jeg kan slet ikke forestille mig et liv uden løbende refleksion, hvor jeg hele tiden forsøger at lære mere om mig selv og mine medmennesker. Men jeg ved, at mange mennesker har modstand på selvudvikling. Derfor denne blog. God læselyst 🙂

Hvorfor selvudvikling?

Få de 3 vigtigste grunde til modstand på selvudvikling og de 5 vigtigste grunde til at gøre det alligevel

Jeg havde for nyligt en snak med en veninde, der gerne ville hjælpe et familiemedlem med at forstå betydningen af selvudvikling. Hvorfor overhovedet gøre det? Hvorfor er det vigtigt? Hun spurgte, om jeg kunne pege på en god bog, der forklarer dette, og selvom jeg har læst et hav af bøger, der handler om selvudvikling fra alverdens forskellige vinkler, kan jeg ikke lige komme i tanker om én, der på en enkel måde forklarer, hvorfor det overhovedet er vigtigt. Mange mennesker på mine kurser mærker glæden ved at flytte sig og frustreres undervejs over, at deres omgivelser ofte har så stor modstand til deres nye vej. Jeg har her forsøgt at give et kort forslag til, hvorfor selvudvikling er vigtigt, og hvorfor mange mennesker har så stor modstand. Da selvudvikling ikke blot er min levevej, men også min store livspassion, må jeg begrænse mig i mine grunde. Jeg kan ikke se, at noget er vigtigere, men for ikke at skrive en hel bog har jeg begrænset mig til at ridse de tre vigtigste grunde til, at vi kan have modstand på selvudvikling og de 5 vigtigste grunde til at gøre det alligevel.

Når du læser om, hvorfor mennesker ikke bare vælger selvudvikling fra, men også udtrykker foragt for projektet, så vær opmærksom på, at det, der skræmmer os oftest, er ubevidst. Ikke desto mindre: jeg har set rigtigt mange nære og gode relationer gå i stykker eller blive overfladiske, fordi en part er begyndt at se ærligt på sig selv og sine relationer, og den anden part har nægtet at følge med. Så vi ofrer kærlighed, forhold til vores børn, vores egen lykke af ren og skær frygt for selvudvikling og alt, hvad det indebærer. Man kunne sige, at der kunne være 3 overordnede grunde til at tage afstand fra selvudvikling:

1. Du er allerede totalt lykkelig, i indre ro, balance, i fantastiske relationer og et meningsfuldt arbejdsliv

Du lever allerede – på alle måder – det liv, du ønsker dig. Hvis du lever her, tager du ikke afstand fra selvudvikling – du vil være nysgerrig – du har det blot allerede så fantastisk, at det ikke er nødvendigt at se på det i dit liv. Min tese er, at kun mennesker, der har beskæftiget sig med selvudvikling på den ene eller anden måde, kan sige dette om deres liv. Det er muligt at der findes få meget privilegerede mennesker, der ganske enkelt har dette med sig fra barnsben. Jeg har ikke mødt dem, men de findes måske.

2. Du holder ikke nok af dig selv til at tro på at du har fortjent et bedre liv

Lavt selvværd betyder, at vi ikke tror, at vi har fortjent noget bedre.
Rigtigt mange mennesker lider, uden at vide det, under lavt selvværd. Med lavt selvværd tror vi ikke på, at vi har fortjent et liv, hvor vi føler os elskede, gode nok, tilpas i os selv, glade i vores liv. Og på samme tid, er der noget i os, der længes efter mere. Derfor kan det virke som en stor provokation, når mennesker omkring os tager skridtet ind i selvudvikling. Når mennesker omkring os tager sig selv og deres liv og lykke alvorligt. Vi bliver vrede/foragtelige, fordi det trigger vores egen længsel, men også frygten.

Lavt selvværd gør det svært at tilgive sig selv. Vi ønsker ikke at se på der, hvor vi har fejlet eller måske svigtet os selv og vores håb for livet. Ikke fordi vi er dårlige mennesker, men fordi vi ikke holder nok af os selv til at kunne. Det kræver stort mod og venlighed overfor os selv at se ærligt på, hvordan vi lever og finde tilgivelse, hvis det ikke altid lykkes at være os selv tro.

3. Du er bange

Vi er bange eller føler os ikke fortjent til noget større eller bedre fordi; Vi tror ikke, at vi har ret til at være i verden som hele autentiske mennesker med alt, hvad vi er – derfor tilpasser vi os – det er skræmmende og ubehageligt at opdage, og at begynde, at skulle være sig selv tro. Som ganske små konkluderer vi ubevidst, at vi skal være elskede for at kunne overleve (små børn kan ikke overleve alene), og vi gør, hvad der skal til for at tilpasse os, så vores forældre elsker os mest muligt.
Hvis du fx (ubevidst) har konkluderet, at du skal være loyal og leve op til andres forventninger, kan det føles så farligt, som at du kunne dø, når du begynder at gøre dig fri af disse gamle (meget stædige) overlevelsesstrategier. Vi er bange for, om vi kan elskes, hvis vi slipper de gamle mønstre, og vi er bange for, hvem vi så er.

Vi er bange for svære følelser. Vi er bange for at opdage gammel sorg, svigt, tab og smerte – vi tror ikke, at vi kan bære at gennemleve det. Det kan vi, men hvis vi er vant til at gemme svære følelser væk, så har vi indirekte lært os selv, at det er farligt. Mange af os lærer dette fra barnsben. Så vi flygter – holder os travlt beskæftiget eller ”dopet” med for meget mad, sport, travlhed, ligegyldige aktiviteter. Og vi begynder – for alt i verden – ikke at kigge indad.

Vi tror, at vi bliver svage, når vi er sårbare. Vi frygter vores egen sårbarhed og forstår ikke, at når vi nægter at se på vores sårbarhed, bliver vi som et hus, hvor nogle af rummene står slidte med rådne vægge og spindelvæv, og i virkeligheden gør hele huset svagt. Vi tror, at vi kan få et helt og fint skinnende hus, hvis vi bare lukker af for de nedslidte rum. Sådan forholder det sig ikke – hele huset påvirkes. Når vi træder ind i de rum, der handler om vores sårbarhed, lyser vi dem op og styrker dem, så hele huset kommer til at stå i lys, styrket.

De 5 største gaver

For mig er selvudvikling det mest naturlige og min største passion – det handler jo om mit liv – om at skabe de bedste betingelser for mig selv og mennesker omkring mig i dette liv, som er så kort og som er så uendelig stor en gave.

Her får du nogle af gaverne ved selvudvikling:

1. Selvforståelse

Selvudvikling giver os mulighed for at se, hvem vi er, klart. Mange mennesker tror, at de ved, hvem de er, men ofte er vores selvbilleder blot baserede på gamle, måske udtjente historier. Når vi ikke rigtigt kender os selv, ved vi heller ikke, hvordan vi påvirker andre mennesker, hvad vi egentligt længes efter og næres af. Uden selvindsigt ser vi ikke, hvordan vi står i vejen for os selv. Uden denne viden risikerer vi at leve uden egentligt glæde.

2. Frihed

Selvudvikling giver mulighed for at slippe gamle, uhensigtsmæssige mønstre og gammel bagage. Alle mennesker har, i forskellig grad, bagage med sig, der hæmmer det fulde fantastiske udbytte, vi kan få i livet, når vi fx er fri af skyld, skam, frygt og lavt selvværd.
Min erfaring siger mig, at mennesker, der ikke kigger på, hvad vi har med os, ofte er ubevidst styret af gamle overlevelsesstrategier og værdisæt, som ikke er aktivt tilvalgte.
Derfor er personlig udvikling, for mig, nøglen til den ultimative frihed. Når vi er fri af ovenstående, bliver vi i stand til at leve fra vores essens, fra sjælen og en helt ny form for lykke, indre ro og frihedsfølelse, opstår. Det er ofte skræmmende og kræver stort mod at gå igennem alle monstre og mørke skygger, men det er det hele værd.

3. Empati

Med kærlighed og accept til dig selv, opstår en helt ny og meget fantastisk mulighed for at forstå og føle empati for andre mennesker. Når egoets strukturer gøres bløde, mærker vi mere kærlighed til alt; til livet og til mennesker omkring os. Større næstekærlighed opstår.

4. Stærke og kærlige relationer

Vores relationer er et spejl af forholdet til os selv. Med indsigt i os selv og egne mønstre opstår også en ny indsigt i andre mennesker og deres mønstre. Vi forstår, hvor forskellige vi mennesker er og hvordan vi har brug for at blive mødt så forskelligt. Det er den største gave at blive i stand til at møde os selv og andre så de føler sig set, hørt og mødt. Vores niveau af egenkærlighed og indsigt afspejles direkte i dine relationer. Jo større rummelighed i forhold til os selv, jo større rummelighed og kærlighed kan vi også bidrage med i vores relationer. Ligeledes bliver i i stand til at mærke og melde vores egne følelser, tanker og behov ud i integritet med, hvem vi er. Det skaber tryghed og ro i relationerne. Når du virkelig tillader dig at være dig, giver du samtidigt indirekte andre tilladelse til det samme.

5. Bidrag til en bedre verden

Med selvudvikling skaber vi højere bevidsthed. Med højere bevidsthed og indre frihed opstår større flow, glæde og kærlighed. Vi bliver bedre medmennesker. Vi bliver i stand til at se egen andel i, hvordan livet og relationer spiller sig ud og tage ansvar for, hvem vi er. Projektioner, ansvarsfralæggelse og drama forsvinder og i stedet bliver vi klare, ærlige, autentiske og næstekærlige. Derfor er vi, med selvudvikling, med til at bidrage på den vigtigste måde, til en verden med mere fred og kærlighed. Når jeg skaber fred, kærlighed og klarhed i mig, kan jeg skabe det samme i verden omkring mig. Forandring starter med dig.

Inden jeg slutter helt af, vil jeg gerne udtrykke min dybeste respekt og beundring for alle jer, der vælger modet over frygten. Jeg ved, hvad det kræver. Tak, fordi I alle er med til at skabe en mere bevidst, kærlig og fælles fremtid for os selv og verden.

Kærligst,
Kisser Paludan